Domeinoverschrijdende en gemeenschapsgerichte aanpak: Aalmoezenier Cuypers vzw

Aalmoezenier Cuypers

Aalmoezenier Cuypers is al meer dan een eeuw een integraal onderdeel van de Stabroekse gemeenschap. De vzw werd opgericht ter nagedachtenis van priester Eduard Cuypers, die in 1906 omkwam bij een scheepsramp in de Golf van Biskaje. Zijn naam leeft al meer dan 110 jaar verder in de naam van het woonzorgcentrum, waar ouderen uit het polderdorp Stabroek en omstreken verblijven. Aan het woord is Griet Destatsbader, algemeen directeur van WZC Aalmoezenier Cuypers.

Onze kleinschalige en grensoverschrijdende aanpak is geworteld in de lokale gemeenschap. Werknemers en bewoners zijn afkomstig uit de streek. Ze zijn buren, vrienden en familieleden. De raad van bestuur van het woonzorgcentrum bestaat uit lokale zakenmensen en een voormalige burgemeester. Uit deze lokale verankering en kleinschalige aanpak groeide een domeinoverschrijdende werking.

Over de muren heen

We werken nauw samen met de Vluchtheuvel (OLO-Rotonde vzw), een dagcentrum voor mensen met een beperking op een boogscheut van het woonzorgcentrum. De mensen van het dagcentrum dragen bij aan het groenonderhoud van het WZC en halen de was op. Ze zijn ook te gast op ons jaarlijkse bewonersfestival 'Camping Reumatiek', waar ze voor heel wat vitaliteit en enthousiasme zorgen.

Dankzij de samenwerking met OLO-Rotonde vzw zijn we er zelfs in geslaagd om kinderen met een beperking van ouderen die in het woonzorgcentrum verblijven, te huisvesten in een van onze assistentiewoningen. Doordat hun kinderen nu zelfstandig kunnen functioneren, hebben de ouder wordende ouders meer gemoedsrust.

Tubbe

Het woonzorgcentrum kreeg steun van de Koning Boudewijnstichting voor het implementeren van Tubbe, een organisatie- en managementmodel met Zweedse roots dat zich richt op het creëren van een woonomgeving waar bewoners zich niet alleen fysiek, maar vooral ook emotioneel thuis voelen. Het legt de nadruk op het bevorderen van zin en betekenis in het dagelijkse leven van onze bewoners. Het model benadrukt gezamenlijke besluitvorming en streeft naar de actieve deelname van alle betrokkenen, inclusief bewoners, personeel en families. Ons doel is om het woonzorgcentrum te transformeren tot een aangename, inspirerende woon-, leef- en werkplek, waar de vaardigheden van eenieder tot hun recht kunnen komen. Onze slogan is dan ook “Ons huis, uw thuis!”. We willen een plek zijn waar het aangenaam wonen én werken is.

Tubbe is diep verweven met onze cultuur. De medewerkers met de meeste dienstjaren grappen vaak en zeggen: "Wij zijn Tubbe avant la lettre." Zelfs toen er nog zusters waren, werkten we al in functie van de bewoners. Dit komt doordat we een echte band hebben met onze bewoners. Deze manier van werken is voor ons een tweede natuur geworden, hoewel we er altijd naar streven om het nog beter te doen, aldus Griet Destatsbader.

Meer samenwerking binnen de zorgketen

We geloven sterk in meer samenwerking binnen de zorgketen, waardoor we de juiste zorg op de juiste plek kunnen leveren. Dit kan alleen slagen als we de persoon die zorg nodig heeft en lokale zorginstellingen centraal stellen. We willen blijven groeien en evolueren om de behoeften van onze gemeenschap te blijven vervullen. Dit kan bijvoorbeeld met het openstellen van een tweede tweeslaapkamerflatje voor ouder wordende mensen met een beperking. Het is ons doel om Aalmoezenier Cuypers te laten voortleven als een bron van zorg en steun voor onze gemeenschap en hedendaagse zorgvoorziening.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...