Bezoekruimte van CAW Limburg bereidt kinderen beter voor met nieuwe publicatie

CAW Limburg

CAW Limburg maakt kinderen en ouders sterker. Dat doet de welzijnsorganisatie onder andere in de Bezoekruimte in Genk en Hasselt. De professionele hulpverleners van deze dienst werken aan het herstel van de band tussen ouders en kinderen na een breuk met één van de ouders. De medewerkers van de CAW’s in Vlaanderen en Brussel voelden de nood om een kinderboekje te ontwikkelen. Het doel? Kinderen nog beter meenemen in de verschillende stappen van de werking van de Bezoekruimte.

De werking van een bezoekruimte

In de Bezoekruimte werkt een CAW aan contact- en relatieherstel. Meestal gaat het om situaties waarin één ouder voor langere tijd geen contact meer heeft gehad met de kinderen. Maar het kan ook gaan om grootouders of andere belangrijke derden voor het kind. Mensen kunnen vrijwillig een beroep doen op onze hulpverlening of ze worden door de familierechtbank of jeugdrechtbank doorverwezen.

Een prentenboek voor de kinderen van de Bezoekruimte

“Het begon allemaal met een draaiboek waarmee we de werking van de Bezoekruimten in de verschillende CAW’s wilden harmoniseren,” vertelt Lutgart Van Ende, teamcoördinator bij CAW Limburg en co-voorzitter van de expertengroep relaties van het CAW. “Uit een bevraging kwam de wens naar boven om een boekje voor kinderen te ontwikkelen om specifiek voor deze doelgroep het traject in een Bezoekruimte aanschouwelijk te maken. Dat resulteerde recent in de publicatie van Noor en Finn op bezoek, een prentenboek voor kinderen die beroep doen op deze hulpverlening.”

Hulpverlening inschakelen blijft voor veel mensen een stap in het onbekende, en al helemaal voor kinderen. De CAW’s stellen zich tot doel om een bezoek aan de Bezoekruimte zoveel mogelijk te normaliseren. Een boekje op maat van kinderen helpt daarbij.

Het boekje als steun tijdens hulpverleningsgesprekken

Lutgart: “Het boekje kan tijdens de gesprekken met kinderen in de Bezoekruimte gebruikt worden, maar ook thuis, bijvoorbeeld als voorleesboek. We voorzagen ook enkele blanco bladzijden waarop ze kunnen schrijven. We wilden iets maken dat echt van en vóór de kinderen is.”

Het boekje wordt ingezet tijdens gesprekken. Een hulpverlener leest samen met het kind enkele bladzijden en gaat hierover in gesprek. Het boekje wordt als een meerwaarde gezien, zeker bij kinderen die moeite ervaren in het zoeken naar woorden voor wat hen overkomt.

Samenwerking tussen de CAW's en met Ateljee Hupsakee uit Alken

“Een kinderboek maken vraagt een groot engagement,” zegt Lutgart. “Je schrijft samen met collega’s van verschillende CAW’s in Vlaanderen en Brussel een tekst voor een verhaal en gaat daar vervolgens aan knippen, plakken en bijschaven tot het helemaal goed zit. We lieten de tekst tot slot nalezen door een auteur van kinderboeken. Ook de zoektocht naar een geschikte illustrator had voeten in de aarde. Met illustrator Rosanna Fastré van Ateljee Hupsakee hebben we een mooie samenwerking opgezet. Het resultaat mag er zijn en heeft op korte tijd in onze hulpverlening een vaste plek verworven.”

 

Over CAW Limburg

Het Centrum Algemeen Welzijnswerk Limburg is er voor iedereen met een welzijnsvraag, in het bijzonder voor de meest kwetsbare mensen in de samenleving. We luisteren naar hun vragen, wijzen de weg en gaan aan de slag met persoonlijke, emotionele, materiële en sociale vragen. In 2023 deden meer dan 13 000 mensen een beroep op onze hulpverlening. CAW maakt sterker.

www.caw.be/limburg

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...