Jongeren die de jeugdzorg verlaten, hebben een verhoogde kans om thuis- of dakloos te worden. Dat konden we ook vorige maand lezen in De Standaard, dat het schrijnende verhaal van Yasmien bracht. Yasmien is een meisje van bijna 18 dat een lange geschiedenis van jeugdhulp achter de rug heeft. Door haar traumatische kindertijd kreeg ze psychiatrische problemen. Ze verhuisde van instelling naar instelling en ontspoorde volledig. Nu ze bijna volwassen is, is er geen opvang meer voor haar. Haar pleegouders zijn ten einde raad.
Uit onderzoek blijkt dat 27% van de thuislozen een instellingsverleden zou hebben. Dat blijkt ook uit de praktijkverhalen van de dak- en thuislozensector en armoedeverenigingen, waar jeugdzorgverlaters vaak op heel jonge leeftijd komen aankloppen. Dat is niet enkel in Vlaanderen het geval, in heel Europa wordt aan de alarmbel getrokken. Het project ‘A Way Home’ wil bijdragen aan de versterking van jongeren én professionals in de jeugdzorg, maar ook inzetten op lokale samenwerking om thuisloosheid bij jongvolwassenen te voorkomen.
Lees meer in VIEWZ 2019/2, in het artikel “Verlaten van jeugdzorg versterken met het ‘A Way Home’-model” van Britt Dehertogh e.a.