Snoezle, een multisensorische beleving in de vertrouwde omgeving

Snoezelen (snuffelen en doezelen) is een multisensorische beleving voor personen met een mentale beperking of dementie. Het is een ervaring waarbij zachte lichteffecten, beelden en geluiden een prikkelende of kalmerende invloed uitoefenen op de cliënt. Snoezelen gebeurt vaak in een snoezelkamer, waar mensen zich even kunnen terugtrekken om tot rust te komen. Maar in een instelling is dat niet altijd gemakkelijk te organiseren. Zo kwam ontwerpbureau Pilipili op het idee om een mobiele oplossing te ontwikkelen, waarbij mensen kunnen snoezelen in hun eigen, vertrouwde omgeving. 

 

De Snoezle is een tentje dat boven een bed, ligmatten of een rolstoel kan geplaatst worden. Het is digitaal bedrukt met afbeeldingen en is voorzien van een een licht- en geluidsmodule. De Snoezle bestaat in de thema's bos, kust en "onder water". Ieder thema heeft specifieke eigenschappen die inspelen op de verschillende gebruikersprofielen.

 

Snoezle kwam tot stand in nauwe samenwerking met de zorgsector zelf en wordt uiteindelijk ook in de sociale economie geproduceerd en geassembleerd. Het is dus een product ontwikkeld vóór, maar ook dóór de zorg. 

 

Meer lezen over Snoezle? Zie www.snoezle.be

 

 

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...