Regenboogambassadeurs geven holebi- en transgenderouderen een stem

In Vlaanderen wonen er naar schatting 200 000 à 250 000 holebi- en transgenderouderen. Zij blijven vaak onzichtbaar in hun thuisomgeving of in de ouderenzorg. Daar willen de Regenboogambassadeurs iets aan doen. De Regenboogambassadeurs zijn een groep ervaringsdeskundige vrijwilligers die al meer dan tien jaar vorming geven aan medewerkers van mutualiteiten, scholen gespecialiseerd in ouderenzorg, vakbonden en ouderenraden. Ze bestrijken het hele middenveld en hebben momenteel een afdeling in Antwerpen en in Brussel, maar werken hard om een landelijk netwerk uit te bouwen in alle Belgische centrumsteden. Ook over de taalgrens is er veel belangstelling voor het project. Momenteel is de vereniging op zoek naar medewerkers die in hun eigen buurt contacten leggen in woonzorgcentra, dag- of dienstencentra, ziekenhuizen en thuishulp met als doel het aanbieden van vormingen, regenboogbingo en muziekquiz, lezingen, films en docu’s … om zo de noden van holebi- en transgenderouderen onder de aandacht te brengen. 

De vrijwilligers van Regenboogambassadeurs zijn meestal LGBT-ouderen die vaak zélf een lange strijd achter de rug hebben om zichzelf te kunnen zijn én blijven. Als geen ander beseffen ze hoe moeilijk het is om je steeds opnieuw te moeten “outen”. Ouderen zijn kwetsbaar, ook regenboogouderen, zeker als ze zorgafhankelijk worden. 

De vereniging wil directies en verzorgend personeel, studenten zorg, gemeentes en het middenveld een kader bieden waarin een aangename en veilige leefomgeving voor regenboogouderen kan worden gecreëerd. Concrete tools maken het voor alle partijen makkelijker om in dialoog te gaan en vragen te stellen om uiteindelijk een leefomgeving te creëren waar iedereen zichzelf kan zijn en waar de privacy van elke persoon, ongeacht zijn/haar seksuele voorkeuren of genderidentiteit wordt gerespecteerd. 

De Regenboogambassadeurs vinden het belangrijk om de voeling te bewaren met de actuele wetgeving rond het LGBT-thema en hun vrijwilligers bewust weerbaar te houden tegen de weerstand die de doelgroep, soms onbedoeld, oproept. Het vormingsaanbod wordt constant geactualiseerd om in te spelen op de gangbare noden, diverse geledingen in de maatschappij aan te spreken en een interactie op gang te brengen. In dialoog blijven gaan en voeling houden met de komende generaties zorg is belangrijk. Ook de samenwerking met hogescholen, zoals Thomas More, is heel belangrijk om een vinger aan de pols te houden.

Meer lezen?

www.regenboogambassadeurs.bewww.rainbow-ambassadors.be of de Facebookpagina Regenboogambassadeurs

 

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...