Gratis webinar: zorg(en) voor uw organisatie

Hoe versterken we onze organisatie vanuit de recente crisiservaringen?

Gratis webinar, geleid door senior-adviseurs Kristof Vermeiren en Tine Van de Sompel

Donderdag 18 juni 2020 / 14u-15u

 

De voorbije maanden is onze maatschappij grondig opgeschrikt. De zorgsector zat in het oog van de storm. In woonzorgcentra zorgde het coronavirus ervoor dat de dagelijkse activiteiten van kwetsbare ouderen grondig wijzigden.

De meeste directies haalden hun infectiepreventieplannen uit de schuif. Toch waren ook er tal van onvoorziene zaken. Beschermend materiaal bleek al snel schaars te zijn. Bewoners konden geen bezoek meer ontvangen. Anders communiceren met bewoners en bezorgde familie te woord staan zorgde voor extra stress. Sommige centra kenden ook meer afwezigheden bij personeel. Zeker in voorzieningen met een uitbraak bij bewoners en personeel was het alle hens aan dek.

Leidinggevenden en medewerkers dienen meer dan ooit te leren omgaan met de vele onbekenden die het virus met zich meebracht, de eigen angsten en de onzekerheid voor de toekomst. De samenwerking binnen de teams kwam onder druk te staan. Sterke teams werden sterker. Zwakheden kwamen scherper tot uiting. Structuur en organisaties werden getest op hun stevigheid. Het al dan niet doorleefd zijn van procedures i.v.m. hygiëne werd plots essentieel. Strategische samenwerkingen met thuiszorg, ziekenhuizen en de (lokale) overheid werden op de proef gesteld. Het duurde even voor alles goed georkestreerd werd.

Nu de grote piek van deze pandemie lijkt voorbij te zijn, is het tijd om terug te blikken en lessen te trekken. Het is normaal dat in deze crisis tal van zaken niet onder controle waren; dit is net kenmerkend voor zo’n “zeer complexe situatie”. We hoeven niet met de vinger te wijzen. Iedereen deed meer dan wat hij kon.

Wel kunnen/moeten we lessen trekken uit deze crisis. De medewerkers werkten in erg stressvolle omstandigheden, welk effect heeft dit gehad op het team en hoe gaan we hiermee om in de volgende weken en maanden? Hoe kunnen we ons beter logistiek voorbereiden? Hoe kan een uitbraakplan worden bijgesteld? Hoe kunnen de rollen van de verschillende partners (ziekenhuis, thuiszorg, lokale overheid, …) geoptimaliseerd worden? Wat hebben we als leidinggevende geleerd? Hoe kan de structuur en de werking van onze organisatie verbeteren? Hoe optimaliseren we de interne en externe communicatie?

Kortom: hoe kunnen we sterktes nog versterken en zwaktes in de organisatie verbeteren, om de medewerkers beter voor te bereiden voor de toekomst. Een toekomst die momenteel nog erg onzeker blijft

Probis Group bestaat 30 jaar in 2020, maar ook zij leerden nog veel uit deze crisis. Hun adviseurs en interim-managers worden aanzien als experten op het vlak van organisatieontwikkeling in de zorg, maar ook voor hen was het dagelijks sturen en bijsturen. Deze ervaringen wil Probis Group graag met u delen. In dit webinar blikken Kristof Vermeiren en Tine Van de Sompel terug op de voorbije periode vanuit hun ervaring als adviseur en manager in diverse woonzorgcentra en formuleren ze conclusies. We rekenen in dit webinar op een actieve deelname van de deelnemers. Zo is er mogelijkheid om zelf mee te discussiëren via de chatfunctie.

Dit webinar is bedoeld voor al wie betrokken is in de organisatie van de ouderenzorg. Ook leidinggevenden en medewerkers uit ziekenhuizen, thuiszorg en bij de (lokale) overheden kunnen nuttige inzichten opsteken. Dit webinar is dan ook gratis voor deze doelgroepen.

 

Inschrijven voor deze webinar kan hier.

 

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...