Psychotherapie nu ook terugbetaald voor volwassenen met matig ernstige psychische problemen

De terugbetaling van psychotherapie door de verplichte ziekteverzekering is strikt gereglementeerd. Tot een tijdje geleden kon psychotherapie enkel terugbetaald worden bij volwassenen met ernstige psychische problemen die worden behandeld door een psychiater. Sinds april 2020 kunnen ook patiënten met een matig ernstig psychisch probleem op een tegemoetkoming rekenen.

In april 2019 startte een proefproject voor tussenkomst van het RIZIV bij psychologische zorg. Het proefproject kadert binnen een overeenkomst tussen het RIZIV en de 20 netwerken voor geestelijke gezondheid van volwassenen. Sinds april 2020 wordt de tussenkomst terugbetaald voor personen van alle leeftijden en voorzien voor:

  • patiënten met een matig ernstig psychisch probleem dat kan worden verholpen door een beperkt aantal sessies eerstelijns psychologische zorg:
    • patiënten die jonger zijn dan 18 jaar en lijden aan angstproblemen, depressieve problemen, externaliserende problemen (zoals gedragsproblemen of opstandige problemen) of sociale problemen;
    • patiënten die 18 jaar of ouder zijn en die lijden aan een psychisch probleem op vlak van angst, depressie, alcoholgebruik of gebruik van slaap- en kalmeermiddelen; 
  • bijkomende voorwaarde is dat deze patiënten door hun huisarts of psychiater worden toegeleid (met een verwijsvoorschrift).

De zorg wordt door een erkende klinisch psycholoog of klinisch orthopedagoog gegeven, die een overeenkomst gesloten heeft met zijn of haar netwerk. De patiënt heeft recht op 4 sessies per verwijsvoorschrift, met maximum 2 verwijsvoorschriften per jaar.

Patiënten met milde psychische problemen worden door de huisarts of via zelfhulpgroepen begeleid.

 

Meer weten? Lees er alles over in de nieuwste digitale update van de Sociale Landkaart, waarin ook tal van andere aanvullingen en wijzigingen in het landschap van sociale rechten en voorzieningen verwerkt werden. 

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...