In januari 2017 werd het persoonsvolgend budget (PVF) ingevoerd, dat kadert binnen een nieuw ondersteuningsbeleid voor personen met een handicap. Deze invoering zorgt voor heel wat veranderingen binnen de sector, niet alleen voor de gebruikers, maar ook voor de organisaties en de zorgprofessionals die op een nieuwe manier met gebruikers moeten omgaan. Een nieuw onderzoek van de Hogeschool UCLL zoomt in op de organisatiekant van het persoonsvolgende financieringsverhaal.
De invoering van de persoonsvolgende financiering heeft heel wat impact op gebruikers, organisaties en zorgprofessionals. Gebruikers ervaren keuzestress en een invloed op hun autonomie. Organisaties die zorg aanbieden, komen op hun beurt terecht in een model terecht waarbij marktaanbod een belangrijke rol speelt. Welzijnsprofessionals, ten slotte, moeten op een nieuwe manier leren omgaan met gebruikers in functie van de nieuwe vorm van budgetbesteding.
Sinds de invoering van de persoonsvolgende financiering werd al wat onderzoek gevoerd naar het perspectief van de cliënt en zijn netwerk. Dit onderzoek focust op de organisatiekant van het hele verhaal.
Doel van het onderzoek
Dit onderzoek van Hogeschool UCLL richt zich specifiek tot de door het VAPH vergunde zorgaanbieders voor meerderjarige personen met een handicap die gebruik maken van een persoonsvolgend budget. De doelstelling van het project is drieledig:
- In kaart brengen van mogelijke verandering(en) in organisaties naar aanleiding van de invoering van de persoonsvolgende financiering. Hierbij richten de onderzoekers zich op beleid, personeelsbeleid, vermarkting en netwerken. De bedoeling is om zicht te krijgen op randvoorwaarden/succesfactoren om succesvol met deze verandering om te gaan.
- Wanneer organisaties veranderen, veranderen ook hun medewerkers. Welke (nieuwe?) rol moet, kan en zou een sociale professional moeten innemen om in het nieuwe systeem cliëntgericht te werken? Dit gebeurt aan de hand van een rolverheldering.
- Ten derde staan we stil bij de (nieuwe) actieve ingrediënten die deze veranderingen ondersteunen, zowel in een organisatie als op het vlak van de nieuwe rollen van sociale professionals. Hierbij denken we aan state-of-the-arthulpverlening via online hulp, netwerkversterkend werken of nieuwe organisatiemodellen.
Oproep
Werk je:
- als zorgprofessional (directie, stafmedewerker, ondersteuner, begeleider) met mensen die een persoonsvolgend budget hebben?
- voor een vergunde zorgaanbieder?
Wil je aangeven hoe PVF een impact heeft op jullie werking en organisatie?
Vul dan hier de vragenlijst van het onderzoek in.
Vragen? Contacteer Katrien Hermans (katrien.hermans@ucll.be) of Katrien Geebelen (katrien.geebelen@ucll.be).