Vlaanderen helpt Oekraïne - Ondersteuning van lokale besturen

Lokale besturen spelen een belangrijke rol in de zoektocht naar en het beheer van duurzame huisvestingsplaatsen voor vluchtelingen uit Oekraïne.  De Vlaamse overheid wil hen hier optimaal in ondersteunen. Dat doet ze op verschillende domeinen.

 

1. De Vlaamse huisvestingstool

De Vlaamse huisvestingstool werd uitgewerkt om het aanbod aan wooncomplexen, sites en bruikbare gebouwen voor duurzame huisvestingscapaciteit volledig in kaart te kunnen brengen en maximaal te kunnen benutten. Lokale besturen, bedrijven en organisaties kunnen via deze tool huisvestingsplaatsen aanmelden. Lokale besturen staan in voor de matchmaking tussen vraag en aanbod en de Vlaamse overheid bewaakt een goede spreiding, rekening houdend met de lokale draagkracht.

2. Facility

Het Facilitair Bedrijf ondersteunt vanuit een sterke expertise lokale besturen bij hun zoektocht naar collectieve huisvestingsplaatsen en nooddorpen en de exploitatie ervan, alsook door spoedaankopen van materialen uit te voeren.

3. Regionale teams

De regionale teams ondersteunen lokale besturen uit de regio om hun lokale slagkracht te versterken, collectieve huisvestingsstructuur te realiseren en zorgen voor de verbinding met dienstverlening vanuit diverse sectorale beleidsvelden.

Meer info? Bezoek de website van de Vlaamse overheid.

 

Zorgband Leie en Schelde vangt mensen uit Oekraïne op

Na de oproep van de overheid om plaats vrij te maken voor vluchtelingen uit Oekraïne besloot ook de Zorgband Leie en Schelde zijn steentje bij te dragen. Aangezien in Zorgcentrum Lemberge een aparte afdeling met 12 opvangplaatsen leeg staat, bood de Zorgband de gemeente Merelbeke opvangplaats aan voor 12 vluchtelingen. In samenwerking met de sociale dienst van het OCMW Merelbeke kwamen er begin maart 8 mensen uit Oekraïne aan. Zij kregen meteen warme maaltijden, ingerichte kamers, een warme douche en een zacht bed aangeboden.
 
“Toen we op vrijdagnamiddag onze personeelsleden op de hoogte brachten dat er enkele mensen uit Oekraïne zouden aankomen, waren de reacties hartverwarmend”, zegt Githa Praet, algemeen directeur van de Zorgband Leie en Schelde. “Er kwam meteen een golf van solidariteit op gang en onze personeelsleden zamelden kledij en spullen in voor onze nieuwe verblijvers. Het zit in onze mensen hun genen om voor andere mensen te zorgen, of dat nu ouderen of vluchtelingen zijn. Iedereen verdient het om in een aangename, veilige en gezonde omgeving te leven.”
 
Het merendeel van de vluchtelingen komt uit Odessa, de belangrijke havenstad aan de Zwarte Zee. Het team van Zorgcentrum Lemberge verwelkomde een oma met haar kleindochter, een man met zijn zwangere echtgenote, een moeder met haar dochter, een vrouw met haar 16-jarig nichtje. Zij kregen een warm welkom van het personeel.
 
De vluchtelingen bekomen intussen nog van hun reis. Aangezien ze in een aparte vleugel verblijven, kwamen ze nog niet in contact met de bewoners van het woonzorgcentrum. “We laten de mensen eerst wat bekomen. Ze hebben er een lange reis op zitten en ze hebben veel meegemaakt”, zegt Egbert Lachaert, voorzitter. “Maar we sluiten niet uit dat we hen binnenkort laten kennis maken met onze bewoners. Uiteindelijk is een woonzorgcentrum een soort mini-maatschappij. Daarom is het onze taak om deze mensen op te vangen, een warm welkom te geven en hen te betrekken bij het dagelijkse leven.”

 

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...