Oproep: Coaching voor de invoering van Tubbe (2022)

De woonzorgcentra staan voor een zeer grote uitdaging: hoe kunnen ze hun bewoners de nodige zorg bieden, afgestemd op de individuele noden en wensen, in een kader dat zowel aangenaam is voor het personeel als voor de bewoners en betaalbaar blijft?

De Koning Boudewijnstichting vond inspiratie in een organisatie- en managementmodel dat wordt toegepast in een aantal woonzorgcentra in Zweden. Sinds 2017 hebben zes woonzorgcentra in België een proefproject opgestart om het Tubbe-model uit te proberen binnen hun instelling. Eén basisprincipe staat voorop binnen Tubbe: bewoners van woonzorgcentra hebben (mede)zeggenschap over hun dagelijkse leven en de plek waar ze wonen. Ook medewerkers hebben veel inspraak. Directies geven coachend leiding. Zo ontstaat er een dynamiek van relatiegerichte zorg: bewoners scheppen een band met medewerkers, met medebewoners, met hun leefplek en ook met de familie en de buurt.

Het experiment is positief geëvalueerd voor de bewoners, het personeel, de vrijwilligers en de directie. Ouderen ervaren een grotere tevredenheid, meer inspraak en een hechtere band. Dit positieve gevoel wordt ook onderschreven door een groot deel van het personeel. Sinds 2020 zijn ondertussen een zeventigtal woonzorgcentra in België aan de slag met Tubbe.

Lees meer over deze oproep.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...