VIEWZ 2024/3
In deze editie van VIEWZ focussen we op geïntegreerde zorg, ontkokering en zorgcontinuïteit. We trokken naar De Wingerd in Leuven, een thuis voor personen met dementie, voor een gesprek met directeur Jan Vanwezer over dementiezorg, de uitdagingen in de ouderenzorg, en het belang van samenwerking en aanpassing aan de veranderende zorgbehoeften.
Verder in dit nummer verkennen we de impact van hybridisering in welzijn en zorg. Hoe mengen profitorganisaties en burgerinitiatieven zich steeds meer in het welzijns- en zorgaanbod, en wat betekent dit voor de kwaliteit, toegankelijkheid en rol van de zorgsector?
We duiken dieper in casemanagement en de kracht van een interdisciplinaire aanpak om zorg op maat te bieden aan mensen met complexe noden. Ook leest u hoe geïntegreerde zorg steeds meer vorm krijgt in Vlaamse zorgbuurten en welke stappen nodig zijn om sectorale hokjes te doorbreken.
Ten slotte richten we de blik op de toekomst van de zorgsector. Met boeiende praktijkverhalen en visienota’s roepen we op tot een herziening van de huidige structuren en modellen, en nodigen we uit om mee te denken over een zorgsysteem dat volledig draait rondom de mens.
Met dit themanummer bieden we alweer heel wat inzichten en nog meer inspiratie.
Jan Vanwezer is al bijna elf jaar directeur van WZC De Wingerd in Leuven, een woonzorgcentrum dat zich onderscheidt door een mensgerichte aanpak voor personen met dementie. Met een achtergrond in filosofie en jarenlange ervaring in de industrie, koos hij bewust voor de zorgsector om een verschil te maken. Het werd een boeiend gesprek over de visie van De Wingerd op dementiezorg, de uitdagingen in de ouderenzorg, en het belang van samenwerking en aanpassing aan de veranderende zorgbehoeften.
"De finaliteit is niet de organisatie, maar wel de zorg."
Hou met VIEWZ de vinger aan de pols van de welzijns- en zorgsector.
De term ‘hybridisering’ belichaamt een nieuwe realiteit waarin welzijn en zorg niet langer exclusief het domein zijn van het maatschappelijk middenveld en de overheid. Profitorganisaties en burgerinitiatieven mengen zich meer in het welzijns- en zorgaanbod, waardoor deze sectoren meer in een hybride context opereren. Deze ontwikkelingen roepen belangrijke vragen op: zijn dit nieuwe fenomenen? Veranderen zij de rol van de welzijns- en zorgsectoren en van het maatschappelijk middenveld? Leiden zij tot verschuivingen in het aanbod, de toegang of de kwaliteit van voorzieningen?
Zorg vermaatschappelijken is meer dan een modewoord: het is essentieel om zorg haalbaar en betaalbaar te houden. Het versnipperde zorglandschap waarin Viro als VAPH-organisatie opereert, maakt dit niet altijd eenvoudig. Viro beweegt zich creatief over diverse beleidsdomeinen heen om samen zorg te verlenen binnen de bredere maatschappij. Nieuwsgierig? Ga mee op pad en ontdek hoe Viro verbindt en innoveert over grenzen heen.
In heel Vlaanderen werken samenwerkingsverbanden aan een Geïntegreerd Breed Onthaal (GBO). Het doel is om de hulpverlening toegankelijker te maken voor iedereen, vooral voor diegenen die het moeilijk hebben. De kernpartners van het samenwerkingsverband zorgen ervoor dat mensen tot hun rechten komen. Maar wat betekent dat samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal nu echt?
Hou met VIEWZ de vinger aan de pols van de welzijns- en zorgsector.