Sociale Landkaart

Onze sociale zekerheid herbergt zoveel voorzieningen en rechten dat het moeilijk is om door de bomen het bos te zien. De Sociale Landkaart is dé online gids die klaarheid schept en die u alle informatie aanreikt om vooruit te kunnen.

Sociale Landkaart: uw gids bij sociale rechten en voorzieningen

Hoeveel bedraagt de inkomensvervangende tegemoetkoming waar ik recht op heb? Waar moet ik een rolstoel aanvragen? Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om als mantelzorger een vergoeding te krijgen?  Hoe lang kan ik tijdskrediet nemen voor de zorg van een ziek kind?  Waar kan mijn cliënt terecht voor tijdelijk onderwijs aan huis?  Vanaf wanneer kan mijn cliënt aanspraak maken op een huurpremie?

Met zulke vragen wordt u als hulpbehoevende, mantelzorger of professionele hulpverlener voortdurend geconfronteerd … En jammer genoeg zijn de antwoorden niet altijd even gemakkelijk te vinden. Waarom? Omdat de Belgische sociale zekerheid zoveel rechten, tegemoetkomingen en voorzieningen herbergt, dat het soms moeilijk is om door de bomen het bos te zien. De Sociale Landkaart schept al jarenlang klaarheid en biedt alle informatie die u nodig hebt om vooruit te kunnen.

Kortom, bent u wegens gezondheidsproblemen of een handicap zorgafhankelijk en/of financieel kwetsbaar? Of staat u hulpbehoevenden dagelijks bij? Dan is het essentieel om altijd en overal toegang te hebben tot de meest actuele informatie. De intuïtieve navigatie van de digitale Sociale Landkaart garandeert dat u moeiteloos de informatie vindt die u zoekt.

Wat kunt u verwachten van de digitale Sociale Landkaart?

Middel 2Icon Checkmark VIEWZ

De online versie van de Sociale Landkaart wordt steeds bijgewerkt om ervoor te zorgen dat u altijd toegang heeft tot de meest actuele informatie en regelgeving. Vanaf dit jaar wordt de content nóg frequenter geüpdatet door ons ervaren redactieteam.

Middel 2Icon Checkmark VIEWZ

Dankzij een intelligente zoekmotor vindt u snel en efficiënt de gewenste informatie. Zoekscherm, inhoudstafel of trefwoordenlijst? U bepaalt helemaal zelf hoe u uw zoekopdracht aanvat. 

Middel 2Icon Checkmark VIEWZ

Digitale post-it notes laten u toe om snel opmerkingen en commentaar toe te voegen en te bewaren. Zodat u steeds opnieuw op uw aantekeningen kunt terugvallen. 

Middel 2Icon Checkmark VIEWZ

Handige infofiches per recht geven u in één oogopslag alle essentiële informatie mee. Deze infofiches kunt u vlot online raadplegen, downloaden en/of afdrukken.

Middel 2Icon Checkmark VIEWZ

Het abonnement voor professionals binnen lokale besturen, welzijns- en zorgorganisaties en kennisinstellingen omvat bijkomende functionaliteiten zoals een AI-assistent, onbeperkte toegang voor de ganse organisatie en deelname aan thematische webinars.

Meer informatie over de tarieven? Contacteer ons via info@socialelandkaart.be.

De Sociale Landkaart raadplegen?

Duik meteen in de meest actuele aanvullingen en de nieuwste informatie. Meld u hier aan

Nog niet geabonneerd op de Sociale Landkaart?

Vind snel en gemakkelijk uw weg door alle sociale rechten en voorzieningen.

Jongste online update biedt heel wat nieuwe en actuele informatie

De Sociale Landkaart houdt rekening met de steeds veranderende informatiebehoefte van zijn gebruikers en speelt voortdurend in op de nieuwste ontwikkelingen en de meest actuele regelgeving.

De digitale Sociale Landkaart is doorspekt met aanvullingen, bijwerkingen en nieuwe onderwerpen die o.a. betrekking hebben op:

 • Actualisering van alle bedragen

 • DEEL 1: Inkomen

  • Arbeidsongeschiktheid: weigering van ziekte-uitkering vanaf 01-01-2024 volledige schorsing van ziekte-uitkering voor alle zelfstandigen in de periode van hechtenis of gevangenzetting voor strafrechtelijke veroordeling
  • Aanvraag Tegemoetkoming voor Hulp aan Bejaarden (Brussel): vaststelling medische erkenning via het Centrum voor evaluatie van de autonomie en de handicap (CEAH)
 • DEEL 2: VSB (Vlaamse sociale bescherming)
   
  • Beroep bij het Agentschap Vlaamse Sociale Bescherming: dossiertaks bij beroep is nu vrijgesteld voor specifieke doelgroepen
  • Zorgbudget voor ouderen: de voorwaarde om in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is terug gebracht op 5 jaar
 • DEEL 3: Gezondheidszorgen

  • Nieuw: het opstarttraject diabetes (vervangt het voortraject/zorgmodel “opvolging van een patiënt met diabetes type 2”)​​​​
 • DEEL 4: Fiscale en sociale voordelen

  • Energiemaatregelen voor beschermde klanten: aangepaste voorwaarden voor premies van Fluvius (voor doe-het-zelvers voor facturen van 01-07-2022 t.e.m. 30-06-2024)
 • DEEL 5: Woonzorg
  ​​​​​​​
  • Nieuw: andere projecten binnen de Geestelijke Gezondheidszorg
  • Palliatieve Zorg: krachtlijnen uit de visienota van de Vlaamse overheid over de hervorming van de palliatieve zorg 
    
 • DEEL 6: VAPH
  ​​​​​​​
  • Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH): Nieuw, kortdurende thuisbegeleiding bij vroeggeboren kinderen
  • Niet rechtstreeks toegankelijke hulp (NRTH): Nood aan onmiddellijke ondersteuning:
   • PVB via de spoedprocedure, uitbreiding ziektebeelden: evolutieve neuromusculaire, neurodegeneratieve of bindweefselaandoening in een vergevorderd stadium
     
 • DEEL 7: Tewerkstellingsmaatregelen
  ​​​​​​​
  • Decreet werk- en zorgtrajecten: gespecialiseerd begeleidingsaanbod voor werkenden met medische, cognitieve, psychiatrische en/of sociale (MMPPS) problemen, start arbeidsmatige activiteiten
  • Heractivering arbeidsongeschikten: Premies afgeschaft voor beroepsherscholingen die starten vanaf 01-01-2024
  • De Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP) is vervangen door het decreet Individueel maatwerk

Nieuw in 2024: De Sociale Landkaart gaat 100% digitaal

Dit jaar zetten we een belangrijke stap in ons streven naar de meest actuele en toegankelijke informatie. Vanaf nu kiezen we 100% voor digitaal en zullen we de gedrukte versie van de Sociale Landkaart niet langer aanbieden. We begrijpen dat deze verandering een aanpassing zal vergen, en willen u daarom verzekeren dat we er alles aan zullen doen om u te begeleiden bij deze overgang. 

Op de speciaal aangelegde FAQ-pagina kan u alle informatie en veelgestelde vragen terugvinden. Voor verdere vragen kunt u altijd contact met ons opnemen via info@socialelandkaart.be.

Ontdek meer oplossingen op maat van welzijns- en zorgprofessionals.

VIEWZ tijdschrift

Een brede en heldere kijk op welzijn en zorg maakt van het driemaandelijkse vaktijdschrift VIEWZ dé informatie- en inspiratiebron bij uitstek voor iedereen die actief is in of interesse heeft voor de Vlaamse welzijns- en zorgsector. Ontdek meer

VIEWZ publicaties

Van leerrijk commentaarwerk en handige gids tot inspirerende ringmap en therapeutisch bordspel: heel wat boeiende publicaties belichten – elk op hun eigen, bijzondere manier – specifieke thema's van welzijn en zorg. Ontdek meer

Als eerste op de hoogte van onze initiatieven?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en ontvang updates en tips over de Sociale Landkaart, testimonials, cases, uitnodigingen voor niet te missen events en webinars, …